Ekonomi

Bakan Uraloğlu’ndan Kanal İstanbul açıklaması

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, CNN TÜRK’te gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Uraloğlu’nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Ben inşaat mühendisiyim. Bir mühendis olarak büyük projeler heyecan vericidir. Birçok esere katkıda bulunduk. Şehirlerin ortasındaki yollarda ortalama hız 40 km/saatti, şimdi bunu 90 km/saat’e çıkardık. Bölünmüş yollarımızı 29 bin kilometrenin üzerine çıkardık. Planlı ve devam eden çalışmalarımız var.

2002 yılında 8 buçuk milyon civarında olan araç sayısı şu anda 27 milyonu aştı. Araç sayısını 500 noktada ölçüyoruz. Araç kilometresinde 10 kata varan artış var. Ölüm sayısını beşte bire düşürdük.

Yollara ekolojik köprüler yapılıyor. Karayollarında onlarca köprü faaliyette.

ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARJ İSTASYONLARI

2053’te sıfır emisyon anlayışımız var. Elektrikli gemilere kadar çalışmalarımız var. Elektrikli araç şarj istasyonlarının kurulumunu teşvik ediyoruz, önemli ilerleme kaydedildi. TOGG ile birlikte süreci hızlandırdık. 2035 yılında satılan her iki araçtan biri elektrikli olacak.

Türkiye’de karayolu işletmeciliğinde önemli bir seviyeye ulaştık. Bu alanda 7 firmamız var. Ülkemizin ulaşım ve ticarette nereye ulaşabileceğini konuşuyoruz. Yeni projeksiyonlar tespit ediyoruz. Yap-işlet-devret de bir finansman modelidir. Kaliteden asla ödün vermiyoruz. Çanakkale Köprüsü’nün 5 yıl sürmesi planlandı ve 4,5 yılda tamamlandı. Çanakkale’de Koreliler var. İzmir-İstanbul yolunda çalışan İtalyanlar var.

KANAL İSTANBUL’DA SON DURUM

Boğaz, en zorlu su yollarından biridir. Günlük yoğun trafik var. Tek yönlü gemi trafiğine açıyoruz. Tehlikeli yüklerin olduğu durumlarda römorkör hizmeti de vermekteyiz. Boğaz çift yönlü gemi trafiği için pek güvenli değil. Mühendislik hesaplamaları yaptık, ihtiyaç var. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından da çalışmalar sürdürülüyor. Sazlıdere’de yaptığımız köprüyle bir anlamda başladık. 15-20 milyar dolarlık bir yatırım bekleniyor. Takvim diyorsanız hemen vermeyeyim. Uygun finansmanla çalışmalar başlayacak. Kararlılık sürüyor, yapılacak.

DEPREM BÖLGESİNDE ÇALIŞMALAR

Deprem sabahı Adıyaman’a gittik ve 60 gün kaldık. Acil ihtiyaçları tespit ettik ve üzerimize düşeni yaptık. Deprem bölgesinde 4 veya 5 kata izin verilecek. Yeni altyapılara ihtiyaç var. İnsanlarımız kalıcı konutlara taşındığında ne yol ne de altyapı sorunu yaşanmayacak. 350-400 kilometre yol kat edeceğiz. Bu yıl sonu ve gelecek yıl hepsini bitireceğiz.

haber-ilic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu